Zonkalender uitleg zoncijfer

De geschiktheid van een bepaalde bestemming voor een zonvakantie wordt uitgedrukt in een rapportcijfer, het zogenaamde zoncijfer. Dit zoncijfer wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 10, waarbij een nul aangeeft dat die bestemming in de betreffende maand absoluut niet geschikt is voor een zon-, zee- en strandvakantie. Een tien betekent dat de weersomstandigheden vrijwel perfect zijn om van een heerlijke zonvakantie te genieten. Ideale weersomstandigheden zijn voor iedereen persoonlijk, want wat de één als aangenaam warm ervaart kan een ander nog vrij fris vinden. Sommige mensen vinden een hele dag een strakblauwe lucht ideaal, anderen vinden het niet erg als er eens een wolkje (of meer) aan de lucht te zien is.

de basis van het zoncijfer
Bij het bepalen van het zoncijfer zijn we uitgegaan van de volgende weersomstandigheden:
- temperatuur overdag tussen 24 en 32 graden Celsius
- geen sterke afkoeling na zonsondergang
- geen kans op (tropische) stormen of orkanen
- zeer beperkte kans op neerslag
- overwegend zonnig weerbeeld
- weinig kans op extreme weersomstandigheden (extreme hitte, overstromingen, harde wind)

Naarmate de omstandigheden op één of meerdere punten afwijken van bovenstaande criteria, des te lager valt het zoncijfer uit.
Als een bestemming zoncijfer 9 of 10 heeft dan is de kans groot dat het weer redelijk goed overeenkomt met het perfecte plaatje.
Als een bestemming zoncijfer 7 of 8 heeft, dan zijn de weersomstandigheden gemiddeld goed, maar is er waarschijnlijk meer kans op meer neerslag, mee buien, minder zon, lagere temperaturen of juist hogere temperaturen, een verhoogde kans op storm en/of een lagere temperatuur van het zeewater.
Als een bestemming zoncijfer 6 heeft dan is er meestal sprake van extreem hoge temperaturen, kans op te lage temperaturen, een regenseizoen of andere weersomstandigheden die mogelijk roet in het eten kunnen gooien.
Bij een zoncijfer van 5 of lager is de kans op minder goede weersomstandigheden groter dan de kans op goed weer voor een zonvakantie.

 

zonkalender.nl | zonkalender per bestemming | zonkalender per maand | links | over ons | privacy en cookies