Nederland zonkalender

Wil je een zonvakantie in Nederland boeken en weten welke periode wat betreft weersomstandigheden het meest geschikt is om de zon in Nederland op te zoeken? De zonkalender biedt een helder en beknopt overzicht van de geschiktheid van deze bestemming voor een zonvakantie per kalendermaand. Op die manier is het in één oogopslag duidelijk wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie in Nederland.

Een hittegolf, een orkaanseizoen, een regenseizoen of overgangsperiodes waarin het weer minder stabiel of minder voorspelbaar is kunnen storende factoren zijn voor een geslaagde zon-, zee, zwembad- en strandvakantie. Voor veel bestemmingen geldt ook dat niet het hele land, eiland of gebied geschikt is voor een zonvakantie binnen de betreffende periodes.

meer Nederland:
Nederland toerisme
Nederland weer & klimaat
strandhuisjes Nederland

meer zonkalender:
voorpagina
beste zonbestemmingen per maand
overzicht alle bestemmingen

Voor Nederland zijn de volgende opmerkingen van toepassing:
- De gegevens in onderstaande tabel gelden voor het in Europa gelegen deel van Nederland; de informatie is niet van toepassing op de Nederlandse gemeentes die tot de voormalige Nederlandse Antillen behoren zoals Bonaire en Saba.
- De eerste zomerse dagen (> 25 graden Celsius) worden in Nederland vrijwel ieder jaar in de maand mei geregistreerd, soms is het eind april al een keer zomers warm. Het jaar 2021 was zeer uitzonderlijk. Toen werden op een aantal plekken in Noord-Brabant en Limburg op 30 en 31 maart al temperaturen van 25 graden gemeten.
- De zomers in Nederland zijn erg wispelturig van karakter. Het is goed mogelijk dat de ene zomermaand compleet verregend en koel is, terwijl een andere zomermaand overwegend zonnig weer heeft met mogelijk een hittegolf.
- De temperatuur van het zeewater bereikt pas in de loop van juli temperaturen van 17-18 graden, een minimale waarde om redelijk comfortabel te kunnen gaan zwemmen.
- De maand september kan een prachtige nazomer opleveren, maar de kans dat deze maand regenachtig en koel verloopt waarbij de term herfstachtig het beste past is net zo groot.
- Vooral in het voorjaar kunnen er grote temperatuursverschillen binnen Nederland optreden. Dat gebeurt vooral als er relatatief koele lucht vanaf zee het land binnenstroomt.

 

zonkalender van Nederland

maand gemiddelde middag temperatuur (°C) kans op zonnig
weer
kans op regen orkaankans zon
cijfer
(0 - 10)
opmerkingen
januari nee 0 te koud
februari nee 0 te koud
maart nee 1 te koud
april nee 2 te koud
mei nee 4 wispelturig
juni nee 5 wispelturig
juli nee 6 wispelturig
augustus nee 6 wispelturig
september nee 4 wispelturig
oktober nee 2 te koud
november nee 0 te koud
december nee 0 te koud

Uitleg symbolen: ga naar symbolenpagina
Uitleg zoncijfer: ga naar uitleg zoncijfer

zonkalender.nl | zonkalender per bestemming | zonkalender per maand | links | over ons | privacy en cookies